Doar 65% dintre apicultorii sălăjeni au depus cereri pentru Programul Național Apicol

În acest an, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Sălaj) s-au depus 461 de cereri pentru Programul Național Apicol, cu toate că la nivel de județ avem un număr aproape dublu de apicultori. Măsurile de sprijin pentru acest an destinate sectorului apicol sunt în valoare totală de 12,1milioane de euro, fiind cuprinse în Planul Strategic PAC 2023-2027 și finanţate din fonduri europene și de la bugetul de stat. Plățile se vor efectua la cursul de schimb de 4,9495 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 decembrie 2022. Plata sprijinului financiar se va efectua de către reprezentanții APIA Sălaj după controlul cererilor de plată depuse precum și a controalelor din teren.

Cererile de plată şi documentele doveditoare s-au depus până la data de 4 august la APIA Sălaj.  Din datele oferite de conducerea instituției, în 2023 situația nu este la fel de bună ca cea de anul trecut. În anul 2022, APIA Sălaj s-a situat pe locul doi la nivel de țară pe baza celor peste 700 de cereri depuse de către apicultorii din județ. Călin Perneș – directorul APIA Sălaj este de părere că „explicația scăderii drastice a numărului de cereri din acest an poate fi pusă pe seama decesului unor apicultori, majoritatea celor care activează în acest domeniu fiind în vârstă, a retragerii unora din activitate, precum și pe fondul lipsei de rentabilitate a acestei îndeletniciri, în contextul în care subvențiile de la stat sunt mult prea mici comparativ cu investițiile necesare pentru buna întreținere a familiilor de albine”. Potrivit tot mai multor apicultori, cu vechime în activitate, situația nu este deloc favorabilă. Prețul de vânzare al mierii este mult prea mare, puterea de cumpărarea a sălăjenilor este tot mai mică, iar ca să nu fie în pierdere vor alege să stea cu mierea pe stoc. Mulți membrii din asociațiile de apicultori din Sălaj spun că situația este similară cam în toată țara, chiar și la târgurile de profil se vinde tot mai puțină miere, ținând cont de faptul că tot mai mulți cetățeni aleg să cumpere miere ieftină de pe rafturile magazinelor, farmaciilor și plafarelor, provenită din import. Interesant este că la o analiză atentă a etichetei cetățenii vor observa că există și situații în care mierea din borcan poate proveni chiar și din două sau trei țări din zona Europei, în principal din Bulgaria, Moldova, Ungaria și Ucraina. O altă posibilă cauză a scăderii numărului de cereri depuse poate fi și scandalul de la conducerea Asociației Apicole Sălaj, care s-a lăsat cu demiteri și procese în instanță.

În prezent, la APIA Sălaj se lucrează pentru introducerea celor 461 de cereri depuse în sistemul național informatic, termenul limită fiind 24 august. Apoi se va extrage eșantionul administrativ de control, astfel că până la data de 15 octombrie se vor face plățile către toți apicultorii sălăjeni eligibili, aleși de softul informatic.

 

2 Thoughts to “Doar 65% dintre apicultorii sălăjeni au depus cereri pentru Programul Național Apicol”

  1. […] În acest an, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Sălaj) s-au depus 461 de cereri pentru Programul Național Apicol, cu toate că la nivel de județ avem un număr aproape dublu de apicultori. Măsurile de sprijin pentru acest an destinate sectorului apicol sunt în valoare totală de 12,1milioane de euro, fiind cuprinse în Planul Strategic PAC 2023-2027 și finanţate din fonduri europene și de la bugetul de stat. Plățile se vor efectua la cursul de schimb de 4,9495 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de… Citeste mai mult […]

Leave a Comment